Koppartak stulet från Dammsvedjans kyrka

Kyrkor innehåller ofta föremål som av olika anledningar är värdefulla, antingen på grund av deras ålder eller för att de är gjorda av ädla metaller. Ibland är det dock inte föremål inuti kyrkan som är offer för stöld, utan själva kyrkans utsida. Så var fallet när Dammsvedjans kyrka i Borås blev bestulen under natten till den 15 september 2015 – på sitt tak.

Anledningen till att kyrkans tak var ett attraktivt byte för tjuvar var att det var gjort av koppar. Sammanlagt lyckades tjuvarna stjäla runt 100 kvadratmeter av kyrkans koppartak, vilket är ungefär hälften av takets totala yta. Detta kan låta imponerande för en lekman, och till och med härdade poliser som har sett många kopparstölder förvånades: polisassistent Anders Uhrbom sade att ”mängden plåt som stulits är uppseendeväckande”.church-236976_960_720

Stölden upptäcktes på morgonen av en städerska, som var den första på plats. Då var dock skadan redan skedd – taket var borta, och detta hade fått konsekvenser även inuti kyrkan. Under natten hade det nämligen regnat kraftigt, och utan kopparplåtarnas skydd kunde vattnet tränga igenom resten av taket och rinna in i kyrkorummet. Enligt kyrkoherden Stefan Hiller lät det ”som en dusch” inne i kyrkan, och det hade bildats stora vattenpölar på golvet, på pianot, på orgeln och på altaret. Vattnet ledde till skador i rummet, som täcktes över med presenning under dagen i väntan på reparationer. Elen stängdes också av, och man arbetade med att försöka minimera skadorna. Förutom de ekonomiska skadorna beklagade sig Stefan Hiller över att det vackra kyrkorummet inte kunde användas för gudstjänst eller musik, och över att hela händelsen hade skapat ”en olust”. Han menade att händelsen var det värsta han sett.

Kanske är denna form av stölder vanligare än man tror, eller så handlade det om en liga som specialiserade sig på kyrkotak av koppar. Bara några dagar tidigare hade nämligen Sjöbo kyrka också drabbats av en kopparstöld.

Om din lokala kyrka har råkat ut för en stöld, och du skulle vilja stödja dem genom att driva en insamling, kan ett bra sätt att dra uppmärksamhet vara att alla insamlare bär en t-shirt med kampanjens budskap på. Du kan enkelt beställa t-shirt med tryck på Medtryck.se.