Altartavlan i Gent

Att stjäla ett konstverk som mäter 3.5 x 4.6 meter låter kanske inte som den enklaste uppgiften. Ändå har altartavlan i Gent utsatts för inte mindre än sju lyckade stöldkupper. Det gör den till det mest stulna konstverket genom alla tider – men lyckligtvis har den alla gånger hittats igen. Dessvärre har dessa turer lett till att tavlan har skadats och den har idag tvingats till restaurering ett antal gånger. Ändå fortsätter den att fascinerade människor, och alla stölder lär bero på att altartavlan är ett av de vackraste och mest eftertraktade konstverk som finns i Europa.

 

Normalt blir konstnärer som målar mästerverk i det närmaste helgonförklarade och det skrivs otaliga biografier om deras liv. I fallet med altartavlan är situationen något annorlunda. Konstnären hette Jan van Eyck och han tycks på det stora hela ha levt ett ytterst anonymt liv. Grundläggande biografiska uppgifter som födelseort och födelsedatum saknas, och det var först när han anställdes för att måla tavlor vid hovet som hans karriär tog fart på allvar. Det gav honom en hög lön och ett fast arbete, där han fortsatte att måla tavlor. Det stora erkännandet kom dock efter hans död 1644. Då insåg världen att hans verk, och i synnerhet altartavlan i Gent, var av högsta konstnärliga kvalitet.Altartavlan i Gent 2

 

Både sekulära och religiösa tavlor målades av Eyck, och altartavlan är förstås ett exempel på den senare kategorin. Den består av tolv olika paneler, där flera har stulits i olika omgångar. En av dem har ännu inte återfunnits, vilket gör att altartavlan inte är komplett i sitt originalutförande. Däremot har man valt att komplettera den med en sentida reproduktion för att återställa tavlans estetiska funktion. Med tanke på att alla tolv paneler hör ihop kan en panel göra att tavlan förändras drastiskt.

 

Under andra världskriget förvarades tavlan i en saltgruva för att den inte skulle beslagtas av nazisterna som utförde beslag på konst och andra kulturella kreationer. Tavlan klarade sig undan diktaturen, men dessvärre var miljön som den förvarades i katastrofal för tavlans skick. Därför har restaureringsförsöken varit många genom åren. För att kunna renovera och restaurera något, oavsett om det är en tavla eller en sommarstuga, krävs det rätt byggmaterial. Det kan du hitta på buildor.se.